Aktualności

Święto Pieczonego Ziemniaka

W czwartek 19.10.2023r. klasy drugie obchodziły w szkole „Święto Pieczonego Ziemniaka”. Wszyscy w tym dniu zajadali się pieczonymi ziemniakami. Dla niektórych był to pierwszy raz. Przed wrzuceniem ziemniaków do ogniska uczniowie zostali zapoznani
z historią ziemniaka tj. Kto przywiózł ziemniaka do Polski i dlaczego? Jakie były początki ziemniaka w Polsce. Dzieci dowiedziały się jak nazywa się ziemniak w różnych regionach Polski, z jakich części się składa, oraz jakie potrawy można z niego przygotować. Kiedy ziemniaki trafiły już do ogniskowego żaru uczniowie wzięli udział w konkurencji zbierania ziemniaków. I miejsce zajęła klas II a, zebrała 225 sztuk ziemniaków, II miejsce – klasa II c zebrała 219, III miejsce zajęła klasa II b i zebrała 197 ziemniaków. W tej konkurencji liczyła się dobra zabawa. Po zabawie dzieci zabrały się do tworzenia ziemniaczanych stworków i pieczątek. Twórczości w pracach nie brakowało. Wszystkie trafiły na wystawę do klasowych kącików przyrodniczych. Pobyt na świeżym powietrzu i czas oczekiwania na pieczone ziemniaczki pobudził apetyt. Ziemniaki pieczone w ognisku smakowały wyśmienicie. Niektórzy z nas po raz pierwszy mogli spróbować tak przyrządzonego ziemniaka. Nikt się nie spodziewał, że tyle radości sprawi dzieciom tradycyjny ziemniak z ogniska. Dodatkowo i niespodziewanie inauguracyjnego otwarcia doczekało się szkolne palenisko. Wielkie podziękowania dla rodziców z klasy II a i II c, którzy czuwali nad ogniskiem i ziemniaczkami. Dziękujemy.
A. Jurkowska
M. Michalak
M. Jankowska

Kliknij zdjęcie lub link, aby przejść do Wirtualnego spaceru