Aktualności

LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI – KORZYSTAMY ZE SPRZĘTU AGD PIECZENIE GOFRÓW, NALEŚNIKÓW, RACUCHÓW ORAZ WYKONANIE WIOSENNYCH KANAPEK

Dnia 19.03.2024r. uczniowie klasy 2a na lekcjach wypiekali gofry, piekli naleśniki, racuchy z jabłkiem oraz wykonali wiosenne kanapki. Podczas tych zajęć uczniowie zostali podzieleni na grupy. Każda grupa miała przydzielone swoje zadanie, za które była odpowiedzialna. Uczniowie dziś w praktyce poznali zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego, uczyli się przestrzegania zasad higieny podczas przygotowywania posiłków oraz utrwalali nawyki kulturalnego zachowania się przy stole. Korzystając z przepisu, odmierzali I ważyli składniki. To matematyka w praktyce. Później wsypywali je do miski i miksowali przygotowując ciasto. Kiedy wszystko było gotowe, przystąpili do pieczenia gofrów, naleśników i racuchów. Zapach wypieków roznosił się po sali. Wszyscy nie mogli doczekać się momentu poczęstunku. Grupa, która przygotowywała wiosenne kanapki również spisała się na medal. Samodzielnie pokroili wszystkie produkty. Pamiętali o umyciu wszystkich warzyw. Kolorowe kanapki zostały zjedzone z apetytem.   Uczniowie jedząc wypieki mieli okazję otworzyć i posmakować słodkie przetwory owocowe, które zostały przyniesione  wcześniej na zajęcia.  Wszystko poszło znakomicie.

Anna Jurkowska

 

Kliknij zdjęcie lub link, aby przejść do Wirtualnego spaceru